26 Eylül 2011

Napa Vadisi

Napa’dayız..Sağım solum, önüm arkam her yer üzüm bağları…
Uçsuz bucaksız üzüm bağları, hepsi aynı boyda, öylesine düzgünki... Etraf da bir o kadar sessiz, içimde uzun zamandır hissetmediğim bir dinginlik hissi uyanıyor. 

Napa vadisi , Napa da dahil olmak üzere toplamda 6 kasabadan oluşuyor. Napa, Yountville, Oakville, Rutherford, St. Helena ve son olarak Carlistoga. Burası benim hayal ettiğim kadar büyük değil, kasabalar arası arabayla en fazla 10 dakika sürüyor. Her kasaba belli bir üzüm çeşidi ile anılıyor. 

İlk tadım durağımız, Napa’daki ünlü şampanya üreticisi Tatittinger'in kurduğu Domain Carneros. Güne şampanya ile başlamak da ayrı bir keyifJ
Domain Carneros


Daha sonra, Paraduxx'u gezdik. Paraduxx'un en dikkat çeken özelliği , California bölgesinin yerli  Zinfandeli ile Cabernet Sauvignon'un muhteşem tadını birleştirerek geliştirdiği karma kırmızı şarabı. Harika bahçesi  ve peynir tabağıyla şarapların tadını çıkarabilirsiniz. 




En son durağımız olan , Clos Du Val ,  üzüm bağlarının arasındaki nefis bahçesi ile hem piknik yapabileceğiniz hem de şarapların tadını çıkaracağınız bir durak.




Öğle yemeği için seçimimiz hem şarküterisi hem de piknik alanı ile meşhur olan V. Sattuii’yi oldu, ancak burada vadinin ilk ve son hayal kırıklığını yaşadık, bir anda içtiğimiz şarapların etkisi geçti , kendimizi turist kalabalığının içinde bulduk , bu mekandan kurtulmamız 10 dakikamızı aldı. Öğle yemeği için bu sefer adresimiz Culinary  Institute of America'da yer alan Greystone isimli restoran oldu, kalabalık sonrası sessizlik içinde vadiye bakarak bir şeyler atıştırmak için ideal bir seçim.



Akşam yemeğinde ise - harika bir italyan - ünlü şef Micheal Chiarello’nun Bottega’sı mutlaka denenmesi gereken adreslerden.  Zagat tarafından “Best newcomer” , Forbes tarafından “En iyi ilk 10” ünvanlarını elinde tutan restoranda şef ,  italyan mutfağını  değişik lezzetlerle harmanlayarak  harika tadlar ortaya çıkarmış.

Diğer bir alternatif ise ünlü şef Thomas Keller’in “Bouchon” isimli lokantası. Burada mutlaka ama mutlaka bir tavuk yemeği denemenizi tavsiye ederim.  Herhalde daha önce hiç bu kadar lezzetli bir tavuk yememiştim.

Eğer Thomas Keller’in meşhur “French Laundry”sine gitmek isterseniz birkaç ay öncesinden rezervasyon yaptırın.

Kısa notlar :
  • Napa’ya geldiğinizde ilk iş olarak bir Napa haritası edinin. Yada http://napavalley.com/visitorsinfo/Napa_Valley_Winery_Map.pdf   adresinden basabilirsiniz.
  • Napa ile ilgili detaylı bilgi edinmek için www.napatouristguide.com  mutlaka ziyaret edin.  Ayrıca burada birçok şaraphanenin çeşitli avantajlar sunan kuponları da bulunmakta.
  • St Helena’nin merkezinde bulunan gurme şarküteri Dean & Deluca’da biraz zaman harcamak lazım.
  • Şaraphanelerde, 1 tadım mönüsünü 2 kişi olarak almak daha sağlıklı olabilir  J
  • Napa Şarap treni ile toplam 3 saatte tüm vadiyi ,yemekler ve şarap eşliğinde dolaşabilirsiniz.
  • Şaraphanelere önceden rezervasyon yaptırmak  faydalı olabilir, rezervasyonsuz da girebilceginiz adresler var. Restoranlara ise mutlaka rezervasyon yaptırmanızı öneririm.

Aklımda Kalanlar ise ,
  • St. Helena’nın girişindeki Taylor’s Refresher’da rokforlu hamburger yemek
  • Sadece tek şarabı olan Opus One’ı ziyaret etmek
  • Brix’in terasında üzüm bağları arasında gün batımında bir yemek

Son olarak, her Amerika seyahatinin olmazsa olmazı, alışverişJ  Napa’da küçük de olsa Premium Outlet’in bir şubesi var, meraklılarına duyurulur. http://www.premiumoutlets.com/outlets/outlet.asp?id=25

Kısaca söylemek gerekirse, Napa’yı keşfetmeye  birkaç gün yetmez, ana yoldan ayrılan her kıvrım  sizi bir başka lezzet diyarına götürecektir.

Domain Carneros: www.domainecarneros.com
Tadım mönüsü kişi başı 25 usd.

Tadım mönüsü , yanında 3 çeşit peynir ile 25 usd.

Clos Du val www.closduval.com
Burada 3 tane değişik tadım mönüsü var, 15usd ve 25 usd arasında değişiyor.




Ristorante Tra Vigne www.travignerestaurant.com

Culinary Institute of America (CIA's Wine Spectator Greystone Restaurant) www.ciachef.edu/restaurants/wsgr









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder